Vinterlopning-1920x580

Cykla och spring årt om

Tips om rätt kläder

Ställ inte undan cykeln eller löparskorna bara för att temperaturen sjunker. Rätt klädd och med rätt utrustning kan du fortsätta din utomhusträning året om – och på så sätt vara i toppform för vårens lopp och utmaningar.

Rätt klädd

Undvik bomull
. Träna aldrig i bomullskläder – och speciellt inte på vintern. Bomull transporterar inte bort fukten på samma sätt som funktionskläder, så när du börjar svettas blir du snabbt frusen. Bomullsplagg skaver dessutom lätt mot kroppen.

Lager på lager. 
När det är riktigt kallt bär du med fördel fyra lager på överkroppen. Först en underställströja i ull, sedan en t-shirt i funktionsmaterial, sedan ett lager fleece följt av en skaljacka som andas och tål vind. Undertill kan du välja vintertajts, som är fodrade på insidan. Mössa och tunna handskar i ull är bra att ha under de kyligaste dagarna. Om din andning påverkas av den kalla luften kan du köpa en lös krage (buff) att dra över munnen.

Skor med grepp. 
När du springer i vinter kan du antingen köpa broddar till dina vanliga löparskor. Eller så investerar du i ett par skor som är utrustade med dubbar. På så sätt nöter du dessutom mindre på dina vanliga skor.

Slitstarka skoöverdrag. 
Till cykelskorna är det värt att investera i skoöverdrag. Välj gärna ett par i slitstark neopren och köp en storlek större än skorna så håller de bättre. Många upplever att tårna fryser lätt i cykelskor, så använd alltid ullstrumpor.

Rätt utrustad

Upplyst. 
Om du tränar när det skymmer eller är mörkt kan en pannlampa vara en god investering. Du syns och ser dessutom vägen framför dig.

Se till att du syns. 
Oavsett vilken väg du tränar på är reflexvästen ett måste. För både din och dina medtrafikanters säkerhet.
Och cykeln ska synas. I mörkret måste din cykel vara utrustad med rätt belysning, vitt eller gult ljus fram och rött bak. Men även när det är ljust måste din cykel enligt lag vara rätt utrustad med reflexer fram, bak och på sidorna, ringklocka och broms.

Dubbdäck eller inte? 
Funderar du på att köpa dubbdäck till cykeln? Precis som till bilen fungerar de bäst på isigt underlag, medan du på snö kan använda dina vanliga däck eller köpa däck med grövre och hårdare mönster.

Tänk på huvudet. 
Det finns inga ursäkter för att inte använda hjälm. Gör det bara.

Fler tips

Rengör cykeln. 
För att hålla cykeln i toppskick i vinter ska du rengöra den ofta, annars riskerar smutsen att nöta på däcken och förstöra växlar och kedja. Men tänk på att aldrig rengöra cykeln ute i kylan eller ta ut den direkt efter att du gjort rent den – temperaturskillnaden kan också förstöra cykeln. Använd också en kedjeolja som tål minusgrader!

Andas varmt.
När det är minus femton grader och kallare kan du använda en värmeväxlare. Det är ett munstycke du andas genom och på så sätt minskar du risken för astma eller onda luftrör.

Anpassa löpsteget. 
Du kommer kanske inte kunna hålla samma takt som när det är barmark och varmare ute, så anpassa dina löprundor och ditt löpsteg. Ett kortare löpsteg ökar kontrollen när det är halt.