ssong_responsiv_1920_580

Så blir du bättre på att äta i säsong

4 enkla tips

Att äta i säsong är bra på många sätt. Det är bra för miljön eftersom frukt och grönt inte behöver färdas så långt innan det hamnar i butiken. Det blir också billigare eftersom transportsträckan är kortare och det är högre tillgång på säsongsråvaror. Sedan är det ju godare också – eftersom du äter råvarorna när de är som allra bäst. En win-win-win helt enkelt!

4 enkla tips till dig som vill äta mer i säsong
Under sommaren brukar det inte vara några problem att äta säsongsbaserat i Sverige eftersom utbudet är så stort. Men på hösten och vintern då? När det nästan bara är olika kålsorter och rotfrukter som finns färskt? Med några enkla tips och trix behöver det faktiskt inte vara så svårt.

  1. Håll koll på säsongerna. Steg ett är såklart att hålla koll på vilka grönsaker som är i säsong för tillfället. Det kan vara svårt att minnas exakt vilka grönsaker som är i säsong olika tider på året, men det finns gott om sidor som listar vad som är bäst just nu. Titta till exempel in listorna från Naturskyddsföreningen och Äkta Vara.

  2. Variera tillagningen. Ofta fastnar man i att laga mat på ungefär samma sätt, men det finns stor variation att hitta i olika tillagningsmetoder. Ta vitkål som är i säsong på vinterhalvåret till exempel. Du kan koka den och äta med smör, ugnsrosta för en lite knaprigare känsla, steka den sotig i en torr stekpanna och finstrimla rå till en sallad – bland mycket annat.

  3. Testa nya smaksättningar. Kryddor är magiska – helt plötsligt har vanliga rotfrukter förvandlats till en fullständig smakexplosion! Höst och vinter är en perfekt tid att våga testa nya kryddor och smaker. Gör en indisk gryta med potatis och svenska äpplen, friterad blomkål med cajunkryddor eller chili- och honungsslungad brysselkål. Gå loss i kryddhyllan och testa dig fram till nya favoriter.

  4. Konserver (och konservera). Att ta vara på grönsaker och annat när de är som godast gör att du kan njuta av dem året runt, även när det inte är säsong. Att till exempel pickla solmogna, söta tomater på sommaren och plocka fram under den gråa, kalla vintern är en underbar känsla och piggar upp vilken maträtt som helst. Om du inte själv vill lägga in grönsaker finns det gott om färdiga inläggningar i butik. Kimchi, surkål, gurka och kronärtskockor är goda klassiker.

Om du lägger in grönsaker själv kan du krydda dem med dina favoritkryddor och smaksättningar – och njuta av dem året runt.