Att äta i säsong är bra på många sätt. Det är bra för miljön eftersom frukt och grönt inte behöver färdas så långt innan det hamnar i butiken. Det blir också billigare eftersom transportsträckan är kortare och det är högre tillgång på säsongsråvaror. Sedan är det ju godare också – eftersom du äter råvarorna när de är som allra bäst. En win-win-win helt enkelt!
Handla närproducerat på Allums farmers market
Ett perfekt tillfälle att testa mer närproducerat är under Allum Market den 24–25 september. Då kommer lokala producenter till Allum och du kan köpa med dig deras produkter hem. I säsong, närproducerat och riktigt gott!
Längre ner hittar du vilka producenter som kommer till Allum Market.
4 enkla tips till dig som vill äta mer i säsong
Under sommaren brukar det inte vara några problem att äta säsongsbaserat i Sverige eftersom utbudet är så stort. Men på hösten och vintern då? När det nästan bara är olika kålsorter och rotfrukter som finns färskt? Med några enkla tips och trix behöver det faktiskt inte vara så svårt.
Om du lägger in grönsaker själv kan du krydda dem med dina favoritkryddor och smaksättningar – och njuta av dem året runt.
Producenter på Allum Market (listan fylls på kontinuerligt):
Partille Biodlarförening
Gyllene Biet
Bryggeriet i Götene AB
Olivlunden
Lödöse Musteri AB
Åsbackens Honung
Östängs gård
Tapas Fabrik - Spanish & fusion food (food truck)
Alzoubifarm
Walko
Desserter Utan Gränser
Futsin Olivolja
Jammin Jamaican Soulfood