Tillbaka
spf_responsiv_1920_580

Allt du vill veta om solskyddsfaktor

Att använda solskyddsmedel är ett måste för många på sommaren. Det skyddar mot solens skadliga UVA- och UVB-strålar och minskar risken för att du bränner dig. Men det räcker inte alltid med att smörja in sig. Det är också viktigt att ta det försiktigt i solen och inte pressa under de värsta soltimmarna mitt på dagen. Här har vi samlat sex vanliga frågor om solskyddsmedel. Ta hand om dig och din hud i sommar!

Kan jag använda förra årets solskyddsmedel?
Nej, troligtvis inte. På förpackningen finns en symbol som ser ut som en liten burk med en siffra i. Siffran anger hur många månader produkten håller efter att den blivit öppnad. Men det beror även på hur produkten känns. Hur luktar den och hur ser den ut? Om den har skiktat sig och är rinnig samt luktar konstigt, bör du slänga den. 

Vad är det för skillnad på olika solskyddsfaktorer, exempelvis 6 och 30?
Solskyddsfaktorn anger hur mycket längre du kan vistas i solen om du använder solskyddsmedel än om du inte gör det. Låg solskyddsfaktor ger ett kortare skydd medan högre ett längre. Men hur mycket sol du tål är så klart individuellt. Har du mörkare hy klarar du dig generellt bättre i solen. 

Måste jag smörja in handflator och fotsulor?
Ja! Hela kroppen ska smörjas in, och speciellt händer är extra känsliga, eftersom de sällan täcks med kläder i solen. 

Räcker det om min solkräm skyddar mot UVB-strålar?
Nej. När du väljer solskyddsmedel ska du köpa sådan som skyddar mot både solens UVB-strålar och UVA-strålar. UVB-strålarna gör oss röda och brända, medan UVA-strålar tränger ner på djupet av din hud och får den att åldras snabbare. 

Hur mycket solskyddsmedel ska jag använda?
Mer än vad du tror. Att smörja in med ett för tunt lager gör ingen nytta. På förpackningen står det hur mycket du ska använda för att uppnå fullt skydd. Ett bra riktmärke är två matskedar till hela kroppen. 

Måste jag skydda håret också?
Ja, ditt hårt blir torrt och sprött av att exponeras för starkt solljus. Du kan använda hårvårdsprodukter med e-vitamin och UV-skydd för att hålla håret fräscht. Skippa gärna hårtorken, plattången och allt för många stylingprodukter under sommaren, eftersom det också sliter på håret.