Tillbaka
lacko-1920x580

Västsveriges 7 underverk

Västsveriges sju underverk har utsetts efter en omröstning bland allmänheten. Här är topplistan över kulturpärlorna du inte får missa.

Torpa stenhus, Tranemo
Att kliva in i Torpa Stenhus är som att förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Stenhuset vid sjön Åsunden byggdes på 1400-talet och har sedan dess gått i arv genom generationer. Här kan du gå på guidade slottsvisningar, slottsteater eller besöka hantverkarna.

Stångehuvuds fyrhus, Lysekil
Strax väster om Lysekil ligger det vackert karga klippområdet Stångehuvud som anses ha en av västkustens vackraste utsikter över havet. Det vita lilla fyrhuset byggdes på 1890-talet och var i bruk under 50 år, till en början med fotogen och sedan med gasdrift.

Karlsborgs fästning, Karlsborg
De massiva stenväggarna på Karlsborgs fästning andas svensk historia. 1800-talsfästningen skulle fungera som Sveriges reservhuvudstad i krigstider. Idag är fästningen ett populärt besöksmål med spännande guidningar bland krutrök, elaka sergeanter och underjordiska gångar.

Akvedukten i Håverud, Mellerud
Branta stup och strömt vatten gjorde att Nils Ericson tvingades till en galen idé under bygget av Dalslands kanal i mitten av 1800-talet. För att passera Håverud byggdes en 33,5 meter lång plåtränna, sammanfogad av 33 000 nitar.

Bohus fästning, Kungälv
Trots många maktkamper och blodiga belägringar har Bohus fästning aldrig intagits med våld. Och det kan man nästan förstå när man ser den mäktiga medeltidsborgen som tronar högt över Göta älv på sin egen ö. Upptäck fästningen på egen hand eller med guide.

Läckö slott, Lidköping
På en udde i Vänerns skärgård ligger Magnus De la Gardies berömda barockslott. Här kan du vandra omkring i slottsträdgården, gå på konserter, besöka naturum och äta god mat på restaurang Hvita Hjorten. Utsågs 2001 till Sveriges vackraste slott.

Hållö fyr, Sotenäs
Den 1 november 1842 tändes Hållö fyr för första gången ute på den rosaskimrande granitön Hållö, strax söder om Smögen. Det är numera Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn. Evert Taube var ofta på besök ute på Hållö och idag finns här ett mysigt vandrarhem.

Mer information om underverken finns här >>

Källa: vastsverige.com