Tips: Anpassa din hudvård

Skincare-1920x580

Tips: Anpassa din hudvård

Känns din hud torr, lättirriterad och glåmig? En kall och snöig svensk vinter gör inte direkt underverk för din hud. Men det finns några enkla tips du kan tänka på när du väljer hudvård.

Hudvård anpassad för säsong
Under vintern är det vanligt att huden känns torrare, stramare och mer lättirriterad än under resten av året. Det beror bland annat på att hudens skyddande fetthinna tunnas ut av den torra luften och gör det svårare för fukt att absorberas.
Det är inte omöjligt att få bukt på problemen – men det gäller att välja rätt hudvård. Två ledord är fukt och fett.

Olja är att föredra. Välj duscholja framför duschtvål. En oljebaserad rengöring gör huden smidig och återfuktad, till skillnad från en vattenbaserad tvål som torkar ut.

Dissa tensider. Innehåller din ansiktsrengöring tensider? Byt ut den! Tensider gör att rengöringen löddrar, men också att din hud torkar ut mycket lättare. Vill du gå au naturel rengör du ansiktet med kokosolja eller mandelolja, som faktiskt är riktigt bra för att ta bort smink samtidigt som de håller huden återfuktad.

Färre och svalare duschar. Ett hardcore-tips för den som pallar är att skruva ner temperaturen i duschen, eftersom varmt vatten och ånga torkar ut din hud. Låter det omöjligt kan du åtminstone försöka dig på att dra ner på duschandet.

Kräm eller lotion? Kräm är ofta fetare än lotion, vilket är bra under vintern. Men lotion har fördelen att den tränger in i huden snabbare. Om du köper kräm kan du hålla utkik efter ingrediensen karbamid, som är fuktbindande.

Låt verka under natten. Tillsätt så mycket fukt du bara kan och speciellt till ansiktet, som är mest utsatt. Några gångar i veckan kan du byta ut din nattkräm mot en fuktgörande mask som får verka hela natten.

Yttorr? Om du upplever att bara delar av din hud är drabbad är det oftast inte mer fett du behöver, utan fukt. Men för att huden ska kunna tillgodogöra sig fukt är det viktigt att du exfolierar. Sedan kan du använda en härlig fuktspray under dagen för att återfukta.

Boosta med rätt ingredienser. C-vitamin, omega 3 och mycket vatten är toppen för din hud även på vintern. Boosta med ett serum med c-vitamin, som jobbar på djupet och får huden att se piggare ut.