lstips_responsiv_1920_580

Expertens tips: Så får du barnen att läsa mer

Att slukas upp av spännande bok är en fantastisk känsla, speciellt när man precis lärt sig läsa som barn. Och att barn läser mycket är viktigt för både deras ordförråd och läsförståelse, och ger dem massvis av självförtroende. Men vad gör man om barnen inte tycker det är roligt att läsa? Terese Lord på Akademibokhandeln i Allum ger sina bästa tips för hur du får barnen att läsa mer.

Vad är viktigast att tänka på för att få barnen att tycka om att läsa?
– Att hitta rätt bok till rätt barn så de tycker det är roligt att läsa. Då kommer de att vilja läsa mer. Det viktiga är inte vad de läser, utan att de läser överhuvudtaget, säger Terese Lord.
– Gillar ditt barn serietidningar är det jättebra att läsa dem för att skapa läslust. Har du ett barn som älskar att spela fotboll kanske en lättläst faktabok om fotboll eller en berättelse som handlar om fotboll är en bra start.

Hur ska man göra med barn som visar noll intresse för läsning?
– Börja med att läsa tillsammans. Det blir en mysig stund och får barnen att associera läsandet med något roligt snarare än ett tvång. Testa att läsa varannan mening eller varannan sida för varandra så blir det inte övermäktigt.
– Och lägg er på rätt nivå. Om det är lite för svårt kommer det inte att vara roligt, speciellt om det finns ett motstånd till läsning. Då är det bättre om det är lite för lätt i början för att få upp läslusten.

Hur vet man vad ens barn kommer att gilla för böcker?
– Att fråga barnen och utgå från deras intressen är jätteviktigt. Ta gärna med barnen till butiken och fråga oss här på Akademibokhandeln. Vi gör det här varje dag och har stor kunskap om vilka böcker som finns och hur man hittar rätt bok till rätt barn. Om barnen själva får vara med och välja bok brukar de tycka det är roligare att läsa den sen.

Ni har något som heter läsborgarmärket också?
– Ja, det är perfekt för de som precis ska komma igång med läsningen. Ni skriver ut eller hämtar upp ett läskort hos oss som de sedan fyller i när de läst ut en bok. När de läst ut fem, tio och femton böcker tar de med kortet till butiken och får ett läsborgarmärke av oss, berättar Terese Lord.
– Läsborgarmärket är helt gratis och det spelar ingen roll vilka böcker man läser, så länge man har läst dem själv.

Här kan du läsa mer om läsborgarmärket och ladda ner ett läskort för att skriva ut.