Gräddigt krämig eller svart som natten – hur dricker du ditt kaffe?

Vissa vill ha sitt kaffe tjockt som sirap medan andra vill att det ska likna te mer än något annat. Det är många faktorer som påverkar smaken – som vilka bönor som använts, var bönorna kommer ifrån och hur de tvättats. Hur mycket kaffepulver du skopar upp i förhållande till mängden vatten spelar så klart också roll – men är du ute efter att justera styrkan på ditt kaffe ska du främst titta efter hur bönorna har rostats. För det är när bönorna varsamt hettas upp och får färg som smakerna och aromerna frigörs – råa kaffebönor doftar nämligen knappt någonting. Hur varmt och hur länge bönorna rostas avgör om det blir ljus-, mellan- eller mörkrost.

Ljusrost
Ljusrostat kaffe har inte varit så vanligt i Sverige, här dricker vi främst mörkare rostningar, men på sistone har det dykt upp mer och mer. Precis som det låter får ljusrostat kaffe en mer ljust gyllene färg eftersom det inte värms upp lika länge eller till lika hög temperatur – ungefär 180 till 200 grader. Att det inte rostas lika hårt gör att smakerna och aromerna från själva bönan bevaras mer, och kaffet har ofta toner av bär, citrus och frukt. I ljusrost blir också syran väldigt hög och kaffet får en fräschare smakprofil.

Mellanrost
Ju längre kaffet rostas desto mindre syrligt och mer fylligt blir det. Mellanrost har alltså inte lika mycket toner av citrus även om det finns en tydlig fruktighet kvar. Du kan också känna att det utvecklas kola- och chokladtoner i bönorna. Tack vare sin runda och milda smak är det här ett perfekt frukostkaffe! Mellanrost hettas upp till mellan 200 och 220 grader och när bönorna kommer upp i de temperaturerna brukar man prata om att det poppar – lite som popcorn – och då vet man att de är klara. 

Mörkrost
I mörkrostat kaffe finns det knappt någon syra kvar alls. Bönorna har rostats upp till ungefär 240 grader vilket gör att de syrliga och blommiga tonerna ersätts med knäckiga, brända och bittra toner. Därför passar också mjölk bra till just mörkrost – det rundar av den allra bittraste smaken.

Hos oss på Allum hittar du alltid en god kopp kaffe – oavsett hur du föredrar den. Se nedan hur våra kaféer anpassat sin verksamhet för att du ska kunna besöka dem på ett säkert sätt.

Cederleüfs Svenheimers
Cederleüfs Svenheimers är ett traditionellt konditori som har fått pris för Göteborgs bästa semla flera gånger! Och även om det kanske inte är semmelsäsong just nu finns det fullt av godsaker och lyxiga tårtor här.
Under pandemin har konditoriet bland annat stängt av och spritt ut bord, ställt ut handsprit, satt upp plexiglas, infört en maxgräns i butiken samt ett kölappssystem för att undvika köbildning. Det går också att få allt som take away och de kan skicka med engångsbestick för dig som vill fika ute i solen – bara kom förbi butiken eller ring i förväg så ordnar de något som passar just dig. Vill du hellre få godsakerna hemlevererade går det att göra på hemsidan, men de kan också möta upp dig utanför entrén och lämna över din beställning.
– Valnötsbrödet ligger mig varmt om hjärtat, och nu har vi även en mango- och passions-tartelett som är riktigt svår att hålla sig ifrån, tipsar Hanna Korhonen, butikschef på Cederleüfs Svenheimers på Allum.

Espresso house
På Espresso House finns det alltid en rykande kopp redo när kaffesuget infinner sig – gjort på bönor som är rostade på deras eget rosteri! Som alltid kan du välj att ta med dig deras produkter om du hellre vill sitta utomhus eller hemma i soffan. I Espresso Houses app kan du dessutom beställa i förväg och på så sätt både slippa stå i kö och att betala i kassan. Du får en notis när ditt kaffe är klart att hämtas upp och visar upp ditt nummer vid utlämningen. Klart!

Kahls The och Kaffehandel
Det är händer något speciellt när man går förbi en te- och kaffebutik och dofterna bara väller ut… Och på Kahls The & Kaffehandel hittar du allt du kan tänka dig i te- och kaffeväg. Kahls på Allum har en webbshop där du kan beställa från deras breda sortiment – och välja att hämta upp i butik eller få det hemlevererat.

Le Pain Français
En liten del av Paris i Partille! Le Pain Français i Allum är ett äkta patisseri där konditorier varje dag skapar nya, och framför allt goda, mästerverk enligt fransk baktradition.