Tillbaka
jonserdestradgard-1920x580

9 tips för en hemester i Partille

Semestra hemma i Partille i år, kanske upptäcker du något nytt! Partille har fin natur och närhete till Göteborg gör det till ett unikt besöksmål där natur, kultur och nöje lever sida vid sida. I Partille finns något för alla shoppa, fiska, bada, vandra, lek och mycket mer. Här finns ett väl utbyggt och fungerande gång- och cykelvägnät så du behöver inte ta bilen överallt. 

Shopping
Det självklara valet en regnig sommardag eller om du behöver komma in i skuggan stund. I Partilles eget köpcentrum Allum hittar du det mesta du behöver kläder, mat, fika, inredning, hobby och mycket mer. 

Bada
Partilles två allmänna badplatser som du hittar vid vid Kåsjön och Aspen.

Kåsjöbadet vid Kåsjön är Partilles största badplats och en av regionens större insjöanläggningar. Här ett flertal badbryggor, hopptorn och toaletter. Hundar är inte tillåtna på badplatsen. Det finns även en kiosk som drivs av privata aktörer som har öppet när solen tittar fram.

Humlebadet ligger vid sjön Aspen och är ett populärt besöksmål för barnfamiljer. Badplatsen erbjuder en mindre sandstrand, brygga och ett hopptorn. Observera att hopptornets högsta avsats är avstängd tills vidare. Det finns även en kiosk som drivs av privata aktörer som har öppet när solen tittar fram.

Läs mer här >>

Fiska
Fiske är ett populärt fritidsintresse i Partille, mycket tack vare det fina fiskevattnet i sjö och å. Laxfisket i Jonsered är erkänt som ett av Sveriges bästa och i kommunen finns flera sjöar med gott bestånd av abborre och regnbåge.

Vill du fiska i sjö har två alternativ Kåsjön och Prästtjärn, i båda sjöarna finns det gott om abborre och i Prästtjärn hittar du även regnbåge. Gult fiskekort gäller i båda sjöarna.

Säveån är känd för sin unika laxstam och är uppdelad i två vatten med skilda regler, Jonseredsvattnet och Sävedalsvattnet. Längs med strömmarna i Jonseredsvattnet finns en tillgänglighetsanpassad fiskebrygga som lämpar sig för fiske från rullstol.

Mer information om fiske i Partille finns här >>

Vandra
I skogarna runt om Partille finns det många spår och leder att välja mellan. Det kan vara ett äventyr för hela familjen att vandra omkring i skog och mark.

Information om spår och leder finns på kommunens hemsida >>

Lekplatser
I Partille finns 35 lekplatser, har ni besök alla? Om inte så har ni ett uppdrag för semestern. Under de senaste åren har en upprustning av kommunens lekplatser genomförts. Lekplatserna ska vara roliga att vistas på och återkomma till samt att de alltid ska vara trygga och välskötta.

Karta över alla lekplatser finns här >>

Utegym
I Partille finns tre utegym och kommunen förvaltar. Du hittar dessa i Blacktjärn, Jonsered och Åstebo.

I Blacktjärn, Sävedalen, ligger ett utegym med fem träningsstationer. Närheten till skogen gör utegymmet till ett bra komplement till din löprunda.

Utegymmet vid Jonsereds IP invigdes 2017 och är en multifunktionell träningsstation med tillhörande boulebana. Ett stenkast härifrån ligger Säveån för svalkande bad.

Utegymmet i Åstebo intill Kåsjön har sju träningsstationer för styrketräning. Här har du nära till badplatsen om du vill doppa dig.

Mer information om gymmen finns här >>

Partille Naturpass
Upptäck Partille natur på bästa sätt med Naturpasset! Kartan finns att köpa på en rad ställen i kommunen (t ex i Allums Information) och kontrollerna varierar i svårighetsgrad så alla kan vara med. Naturpasset på går mellan 15 april till och med 15 oktober.

Läs mer om naturpasset >>

Höghöjdbana
High Adventure höghöjdsbana ligger i fina naturomgivningar och banorna bjuder på spännande utmaningar i tre olika svårighetsgrader. Vajrar, nät, rep och stockar är uppspända mellan höga träd och  bildar tre olika banor med totalt 45 utmaningar och är sammanlagt en kilometer långa. 

Här finns alla information du behöver >>

Jonsereds Trädgårdar
I den vackra herrgårdsmiljön intill sjön Aspen utanför Göteborg ligger omtyckta Jonsereds Trädgårdar. Jonsereds Trädgårdar är en fritt återskapad herrgårdsträdgård från 1800-talet som idag består av fyra kvarter – Formträdgården, Köksträdgården, Engelska rosenträdgården, Utställningsträdgården samt Ruinen. Det är en helt ekologisk besöksträdgård som dessutom arbetar mycket med biologisk mångfald för att skapa miljöer där trädgårdens nyttodjur trivs och kan hålla schack på skadedjur på ett naturligt sätt. Jonsereds Trädgårdar invigdes 2014 och här kan du förutom att beundra de vackra trädgårdarna dessutom ta en fika hos Jonsereds Trädgårdskafé och kika in i Lilla trädgårdsbutiken.

Läs mer här >>