Tillbaka
Golf-1920x580

13 Golfbanor med det lilla extra

Att gå en runda på någon av alla natursköna golfbanor i Västsverige är en underbar upplevelse. Böljande fairways, vältrimmade greener och knepiga ruffar breder ut sig bland skogar, parker, sjöar, hav och kring herrgårdar. Här finns verkligen något för alla!

Västsverige är känt för sin idylliskt varierande natur, där skärgårdens saltstänkta klippor samsas med inlandets kulturmarker och trolska skogar. Optimala förutsättningar för riktigt utmanande och roliga golfbanor med andra ord. Klimatet här bäddar dessutom för en lång säsong, med start tidigt på våren och har gröna greener sent in på hösten.

Hills Golf & Sports Club
Par71-banan på Hills Golf & Sports Club utanför Göteborg invigdes 2005 och rankas idag som en av Sveriges bästa. Banan ligger vackert belägen i en avskild dal, gränsande till Sandsjöbacka naturreservat. Det bitvis kuperade skogs- och parkområdet karaktäriseras av 18 unika hål med breda, böljande fairways och välplacerade bunkrar. Utsikten från restaurangen i klubbhuset är storslagen!

Fjällbacka Golfklubb
En runda på Fjällbacka GK bjuder på allt det som kännetecknar Bohuslän – vatten, vind, klippor och lummig grönska. Banan har karaktär av semi-seaside och greenerna är hårda. Anråsälven rinner längs flera hål och lockar med hänförande vyer, men ställer även krav på golfarens precision. 

Gullbringa Golf & Country Club
En dryg mil ifrån det klassiska seglar- och badsamhället Marstrand ligger Gullbringa Golf & Country Club. En bana har parkkaraktär, en skogsdito och den tredje en blandning mellan skog och park. Slingorna kombineras växelvis till en 18-hålsbana, vilket inbjuder till varierande spel även för den återkommande gästen.

Lysegårdens Golfklubb
Välskötta greener och en modern sträckning gör att spelet aldrig blir tråkigt, vilket på senare år har gjort Lysegården till en av Göteborgsområdets mest spelvärda banor. Till nybörjarens glädje är flera av hålen relativt korta. Det finns dock några tuffa utmaningar, bland annat tolvans många spelvinklar och 14:e hålets motlut. Stanna upp vid 13:e green och njut av Västsveriges högsta vattenfall, med en fallhöjd på 38 meter. 

Forsbacka Golfklubb
Runt en av småsjöarna i Dalsland – de tusen sjöarnas land – slingrar sig landskapets vassaste golfbana. Få banor i Sverige har ett lika rogivande läge. Forsbacka Golfklubb utanför Åmål en fröjd för alla naturälskande golfare. Den kombinerade park- och skogsbanan lämpar sig således för såväl dags- som övernattningsturer.

Läckö Golfklubb
På Kållandsö i Vänerns södra innerskärgård hittar du Läckö Golfklubb. Den lättkuperade 18-hålsbanan är designad med hänsyn till den natursköna omgivningen och bjuder på roligt spel för alla typer av golfare. Många av hålen tar dig in i områden som är isolerade från resten av banan och övriga spelare, vilket gör att du kan spela i lugn och ro. 

Öijared Resort
På den natursköna halvön mellan sjöarna Mjörn och Sävelången, en halvtimme från Göteborg, ligger Öijared med en nära tusenårig historia. De tre 18-hålsbanorna, samt en korthålsbana, gör Öijared Resort till Sveriges största golfanläggning. Banorna har skilda karaktärer, där park varvas med skog. En av höjdpunkterna hittas på Parkbanan, där första tee ligger på det arkitektritade klubbhusets gräsbeklädda tak. Öijared drivs som en resortanläggning och inte som en golfklubb. Här finns hotell, gym, relaxavdelning och ett välrenommerat kök.

Lyckorna Golfklubb
Bohusläns näst äldsta bana, Lyckorna Golfklubb, bjuder på en välkomponerad golfupplevelse där inget hål är det andra likt. Det största pluspoänget går till den makalösa panoramautsikten över havsremsan mellan Orust och fastlandet, men även den mjukt kuperade banan har sin charm. 

Mjölkeröd Golfklubb
Endast en kvart norr om skaldjursmetropolen Grebbestad ligger Mjölkeröds Golfklubb – en av Bohusläns mest välbesökta golfanläggningar. Den kombinerade park- och skogsbanan är designad av Jeremy Turner och invigdes år 1991. Här finns utmaningar för såväl nybörjare som mer erfarna spelare. 

Orust Golfklubb
Det kustlika klipplandskapet känns igen från andra Bohusbanor, närheten till havet likaså, men Orust Golfklubbs främsta styrka ligger ändå i den blandade karaktären och välbalanserade sträckningen. Parkhål samsas med skogs- och ängspartier och i stort sett alla delar av spelet krävs och sätts på prov, utan att banan för den delen blir onödigt svårspelad eller lång. Stundtals är vinden kraftig, men det vägs upp av det faktum att havet syns från nästan alla hål. 

Strömstad Golfklubb
Strömstad Golfklubb stoltserar med Sveriges västligaste golfbana och är en storfavorit, inte minst bland norska golfare. Den kuperade parkbanan är utmanande, trots sin relativt korta bansträckning. Närheten till havet är tydligt märkbar och karga klippformationer har lyfts fram som ett spektakulärt designinslag. 

Göteborgs Golf Klubb
Göteborgs Golf Klubb bildades så tidigt som 1902, vilket gör den till Sveriges äldsta golfklubb. Banan ligger i Hovås, i södra utkanten av Göteborg, och karaktäriseras som en kort park- och skogsbana. Skärgården gör sig påmind utmed i stort sett hela rundan och vissa platser, såsom 6:ans och 7:ans tee, stoltserar med magnifik utsikt och en skön seaside-känsla. Det är lätt att underskatta denna trixiga par 70-bana och kanske är det därför som så många elitspelare har den som sin favorit. 

Åsundsholm Golf & Country Club
Den moderna 18-hålsbanan på Åsundsholm Golf & Country Club, några mil söder om Ulricehamn, bjuder på omväxlande spel med vackra vyer. Karaktären är en blandning mellan park och skog med många förhållandevis korta hål, där den som är riskvillig kan belönas vid skickligt spel. Parallellt med banan sträcker sig sjön Åsunden, vilket bäddar för en helt fantastisk utsikt.

Massor av golftips hittar du här >>

Källa: www.vastsverige.com/