skovrd_responsiv_1920_580

Så tar du hand om dina skor i vinter

Vintern är på intåg! En mysig tid för många men kanske inte för dina skor. Viktoria Strid, butikschef på Johanssons skor i Allum, hjälper dig reda ut hur du ska ta hand om dina skor under vintern för att de ska hålla sig fina så länge som möjligt.

Varför är det extra viktigt att ta hand om sina skor under vintern?
 – Det är kallt, blött och finns mycket salt ute på gatorna. Saltet blandar sig med snön och om du är ute och trampar i slasket hamnar till slut saltet på dina skor och börjar fräta. Det kan skapa fula saltränder, säger Viktoria Strid.

Hur bra är vi egentligen på att ta hand om våra skor i dag?
– Många bryr sig om om sina skor, vill vårda dem och har faktiskt skovårdsprodukter hemma. Men när vi här i butiken börjar skrapa lite på ytan när vi pratar med våra kunder brukar det komma fram att de kanske inte använder de skovårdsprodukterna så ofta. Där handlar det om att få in rutinen.

På Johanssons skor i Allum hittar du både vinterns skor och skovårdsprodukter för att ta hand om dem.

Vad är dina bästa tips för att vårda skorna på vintern?
– Om du har skinnskor under vintern ska du se till att vaxa dem med ett fett som stöter bort vatten och smuts. Ett par skinnskor som du använder dag in och dag ut ska du smörja in var tredje vecka för bästa resultat. Kom även ihåg att torka av dina skor när du kommer hem. Det är inte bra om skorna ligger blöta och sedan får torka – då kan du få saltränder som är väldigt svåra att få bort, säger Viktoria Strid.

– Om du har mockaskor är det bra att impregnera dem, för mockaskor går inte att vaxa. Får du saltränder på dina mockaskor, som man ofta får, finns det mockaborstar du kan använda för att borsta upp mockan igen.