Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Allum ? Klicka här

Gör bilen fin inför sommaren

Trender25/04/2017

Våren är här och det är dags att ge bilen en rejäl vårstädning – såväl utvändigt som invändigt. En nyvaxad kaross och väldoftande bilklädsel ger bilen en fräsch nybilskänsla. 

Slaskiga vägar, salt och grus – vintern utsätter bilens lack och underrede för hårda påfrestningar. Men när backen är torr och solen så smått börjar värma är det dags att göra bilen vårfin.

Börja med en grundlig tvätt, komplett med avfettning och vaxning. Handtvätt är att rekommendera, eftersom det sliter minst på lacken. Och gör det gärna när det är varmt, eller om bilen är varm – då fungerar tvättmedlet effektivare och du behöver inte använda lika mycket.

Åk till en tvätthall

Att tvätta bilen hemma på garageuppfarten kan kännas enklast, men rengöringsmedel och smuts som rinner av bilen innehåller tungmetaller och oljerester som skadar naturen. I vissa kommuner är det inte tillåtet att tvätta bilen hemma. Åk istället till en tvätthall – där det dessutom finns praktiska hjälpmedel att låna. Vaxa bilen efter rengöring så fastnar inte smuts lika lätt och bilen blir lättare att hålla ren. Använd en microfiberduk för att efterpolera lacken.

Dammsug, rensa och putsa

Glöm inte att fräscha upp interiören. Ta ut mattorna, tvätta dem och låt dem hänga på tork medan du ger dig på resten. Rensa handskfacket och dammsug golven och bagageutrymmet. Torka rent instrumentpanel och lister, använd vanligt rengöringsmedel eller en fuktad trasa. Rutorna rengörs invändigt med vanlig fönsterputs. Om inredningen eller klädseln är fläckig kan du använda textiltvätt för möbler. När grovjobbet är gjort kan du använda en microfiberduk för finliret. 

Att tänka på!

  • Kolla torkarbladens skick. Med tiden slits gummit och torkarbladet försämras.
  • Glöm inte att göra rent hjulhusen. Där samlas ofta beläggningar som tär på karossen.
  • Om du har skador i lacken eller upptäcker ett stenskott, lämna in bilen till en verkstad. Annars riskerar de att förvärras och orsaka större skador på bilen.

Liten inköpslista för bilvård

  • Avfettningsmedel
  • Bilschampo
  • Bilpolish
  • Microfiberduk
  • Tvättsvamp
  • Fälgrengöring

Av Allum

Här hittar du allt du behöver för att vårstäda bilen

Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag-söndag 10-18

Kontakt

031-340 28 90

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
Ordinarie öppettider:
Mån-fre 10-20, lör-sön 10-18

Phone : +46 31 340 44 40
> Kontakta oss

Top