Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Allum ? Klicka här

Dags för en mer hållbar garderob? 12 tips som hjälper dig på vägen

livsstil11/06/2019

Är du nyfiken på kläder som är tillverkade med mindre miljöpåverkan? Vi guidar till materialen, miljöcertifieringarna och några av de stora modekedjornas satsningar för ökad hållbarhet.

Ett av de största problemen med klädindustrin är att den kräver stora mängder vatten. I Sverige konsumerar varje person cirka tretton kg kläder om året – och för att framställa ett kg bomull går det åt 10 000 liter vatten.
Att framställa kläder kräver också stora ytor mark och kring produktionen sker ofta kemikalieutsläpp.
Bäst för miljön är så klart att göra genomtänkta köp eller handla second hand. Men om du ska köpa nytt kan det vara bra att välja miljömärkta plagg eller kläder som är tillverkade i material med lägre miljöpåverkan.

5 miljösmarta material

Econyl. 100 procent återvunnen fiber, tillverkat av uttjänta fisknät och återvunnet nylon. Kläder i Econyl säljs bland annat på Stadium och H&M.

Lyocell. Tillverkas av gran eller bambu. Kemikalierna samt lösningsmedlen som används vid framställningen är skonsamma mot miljön och används i ett slutet system. Av materialet kan man framställa allt från silkeslena tyger till mer denimlika. Filippa K och Vero Moda är bara två exempel på märken som använder lyocell.

Tencel. Samma material som lyocell, men med skillnaden att varumärket Tencel säkerställer att träråvaran är märkt med FSC (Forest Stewardship Council) och Ecolabel. H&M har flera Tencelplagg under sin hållbara märkning ”Conscious”.

Hampa. Relativt ovanligt material till kläder, men ett mycket bra val då det kan växa utan konstgödsel i näringsfattig jord. Dessutom är det biologiskt nedbrytbart. Beroende på framställning kan hampan göras i både mjuk linnekvalitet och grövre säckväv. Passar även perfekt till hemtextilier.

Ekologisk bomull. Ekologisk bomull besprutas inte med bekämpningsmedel, men kräver lika mycket vatten vid framställningen som vanlig bomull. Lindex säljer kläder i ekologisk bomull under märkningen ”Sustainable choice”.

4 märkningar att ha koll på

GOTS. Global Organic Textile Standard är en internationell märkning som omfattar hela livscykeln – från råvara till färdig textil. Märkningen ställer även krav på goda arbetsförhållanden i tillverkningsfabrikerna.

Fair Wear Foundation. Förbättrar textilarbetarnas arbetsvillkor.

EU Ecolabel. En EU-standard som påminner om Svanen. Ställer krav på minskade luft- och vattenutsläpp, samt minskad användning av kemikalier och andra miljöfarliga ämnen.

OEKO-TEX 100. En hälsomärkning för textila råvaror, som garanterar att slutprodukten inte orsakar allergibesvär eller andra hälsoproblem.

3 exempel: så arbetar några av de stora kedjorna

H&M. Senast 2020 ska all bomull i H&M:s sortiment komma från hållbara källor. I dag är 57 procent av allt material som H&M använder återvunnet eller från andra hållbara källor. Håll utkik efter märkningen Conscious, som med gröna lappar visar vägen till mer hållbara plagg. Sedan 2013 är det möjligt att lämna in sina gamla plagg för återvinning i H&M-butiker.

Gina Tricot. I dag är ungefär hälften av alla kläder på Gina Tricot tillverkade i hållbara material – men senast 2028 ska alla kläder tillverkas av textilier som kommer från hållbar produktion.

Lindex. 55 procent av Lindex sortiment kommer från hållbart framställda material. Andelen hållbar och/eller ekologisk bomull är 96 procent. Företaget gör nu satsningar för att 2025 enbart sälja kläder som kommer från återvunnet eller hållbart producerat material.


Bonus för medlemmar i MyPlays

Bli medlem i MyPlays och få bonus.
Handla fem gånger på Vero Moda och få 100 kr på ett köp.
Handla fem gånger på Lindex och få 30 % på valfri vara.

Ladda ner vår app och gå med i MyPlays i dag
https://app.goloyal.se/allum 

Av Allum

Hitta rätt bland hållbart mode

Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag10-20, lördag-söndag 10-18

Kontakt

031-44 03 75
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag-söndag 10-18

Kontakt

033-14 00 00
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag-söndag 10-18

Kontakt

010-452 60 33
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag-söndag 10-18

Kontakt

010-452 85 45
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag-söndag 10-18

Kontakt

031-303 04 07

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Ordinarie öppettider:
Mån-fre 10-20, lör-sön 10-18

Phone : +46 31 340 44 40
> Kontakta oss

Top